Historia

Vuonna 1960 löydettiin uusi karvan geenimutaatio kissoissa. Jo kymmenen vuotta aikaisemmin ensimmäiset kiharakarvaiset kissat oli syntynyt Cornwallissa, Englannissa.

Samoihin aikoihin neiti Cox pelasti kilpikonna-valkoisen kantavana olevan naaraan. Naaras synnyttyi neiti Coxin luona, ja hän luovutti pois kaikki pennut paitsi yhden kiharakarvaisen uroksen jonka hän nimesi Kirleeksi.

Kirlee, devoneiden esi-isä
Kirlee, devoneiden esi-isä

Koska neiti Cox oli jo aiemmin nähnyt kuvia kiharakarvaisista Cornish Rexeistä, päätti hän soittaa herra Stirling-Webbille joka kasvatti cornish rexejä. He olettivat, että Kirlee olisi sukua tälle rodulle ja neiti Cox antoi luvan käyttää Kirleetä cornish rexien jalostusohjelmassa. Kirlee sai useamman pentueen eri naaraiden kanssa, mutta suureksi pettymykseksi kaikki pennut olivat suorakarvaisia. Sisarparitusten jälkeen syntyi muutamia kiharakarvaisia pentuja, mutta silloin oli mahdotonta sanoa oliko rex-geeni lähtöisin naaraista vai Kirleestä. Todettiin kuitenkin, että cornish rex ja Kirlee (myöh. devon) kantoivat eri rex-geeniä. Kun eroavaisuus näiden kahden välillä huomattiin annettiin suosituksena, että näitä kahta ei enään yritettäisi risteyttää.

Kirlee astui tämän jälkeen usean brittiläisen ja hänen suoraturkkiset tyttärensä astutettiin uudestaan isällään. Näissä pentueissa olivat jo puolet kiharakarvaisia. Näistä tulivat devon rexin kantaemät ja isät. Kaikki tämänpäivän devon rexit voidaan edelleen jäljittää suoraan Kirleehen.

Samalla kun ensimmäisiä devoneita jalostettiin huomattiin myös heidän eroavaisuus cornish rexiin ja näin devoneille kirjoitettiin ihan oma rotumääritelmä. Vielä tänäpäivänä on saatu säilytettyä devonmainen olemus ja kuvia tämänpäivän kissoista muistuttaa erittäin paljon heidän kanta-isää Kirleeta.