Usein kysyttyä

”Olen kuullut, että devon ei allergisoi?”

Mikään kissarotu ei ole allergisoimaton. Eläinpöly on yksi voimakkaimmista allergisten oireiden aiheuttajista. Eläimen sylki, virtsa ja ulosteet aiheuttavat hengitystie-, silmä- ja iho-oireita. Taipumus allergiaan ja/tai astmaan on usein perinnöllistä ja kissa on yksi pahiten allergisoivimmista lemmikeistä. Sen allergisoiva valkuaisaine on hyvin pieni ja kevyt, joten se tunkeutuu ja leijailee tehokkaammin joka paikkaan kuin koiran vastaava. Kissa-allergia tuleekin yleensä “kertarysäyksellä”, kun taas koira-allergia hitaammin ja ‘salakavalasti’.

Aikuinen voi päättää itse omat riskinsä ja tiedostaa ne, mutta aikuisen ollessa lapsesta vastuussa, vastuuntuntoinen aikuinen ei lähde pahentamaan vakavan sairauden etenemistä ottamalla lemmikkieläimen. Lasta on turha altistaa riskeille ja terveydellisille haitoille sekä mielipahalla, joka tulee kun lemmikistä on luovuttava lapsen takia.

Koska rexit ovat hyvin aktiivisia, vilkkaita ja “koiramaisia” luonteeltaan, niitä on erittäin suositeltavaa olla perheessä aina kaksin kappalein. Eli kaksinkertainen määrä allergeeneja.


 

”Devonista ei lähde karvaa?”

Väärin. Devoneista ei lähde yhtä paljon karvaa kuin pitkäkarvaisista roduista, mutta kyllä devonista jonkin verran karvaa irtoaa. Karva tosin on yleensä hyvin pehmeä ja lyhyt, joten sitä ei vaatteissa huomaa niinkään helposti.


 

”Onko pakko ottaa kaksi devon rexiä samaan aikaan, vai pärjäävätkö ne yksin?”

Kissa viihtyy aina parhaiten lajitoverinsa kanssa. Devon rex pärjää kyllä yksinkin, mikäli sillä on tarpeeksi seuraa, sitä ei jätetä yksin pitkiksi ajoiksi ja sillä on virikkeitä tarjolla. Rotu on erittäin sosiaalinen ja se kannattaa pitää mielessä, kun harkitsee devonin hankkimista. Suositus on, että kissalla olisi lajitoveri, joka vastaa energiatasoltaan devonia.


 

”Onko sukupuolien välillä merkittäviä luonne-eroja?”

Tämä on erittäin yksilökohtaista – kissat eivät ole tiettyyn malliin upotettuja. Yleensä kuitenkin puhutaan, että urokset ovat leppoisia, sylissä viihtyviä kissoja, kun taas naaraat ovat enemmän yksineläjiä. Korostettakoon vielä, että tämä on yleistämistä ja kissan luonne paljastuu, kun käy tapaamassa kissaa ympäristössä, joka on sille tuttu.


 

”Paljon pentu maksaa?”

Jokainen kasvattaja hinnoittelee itse pentunsa, mutta tässäkin pätee se että halpa ei ole aina hyvä. Sairas tai huonokuntoinen kissa on ajan saatossa huomattavasti kalliimpi kuin alunperin hieman kalliimpi, hyvästä kodista ostettu pentu.

Suurin osa kasvattajista hinnoittelee kasvattinsa seuraavasti: lemmikkitasoinen, näyttelytasoinen ja kasvatustasoinen, josta halvin on lemmikki ja kallein kasvatus. Vaikka kissa olisikin pelkkä lemmikki kotona se ei tarkoita, että se myydään lemmikkitasoisena. Koska devon rexillä sallitaan kaikki värit ns. ”värivirheellisiä” ei synny. Tämä myös tarkoittaa sitä, että lemmikkipentuja on erittäin harvoin tarjolla (lemmikkipentu = pentu jossa on “vika”, esim. häntämutka tai napatyrä). Suurin osa pennuista myydään näyttelytasoisina. Tämä ei tarkoita, että pentua pitäisi näyttelyttää vaan, että pentu on rotumääritelmän mukainen eikä siinä ole synnynnäisiä virheitä.


 

”Miksi rotukissa maksaa?”

Alla olevasta listasta näet, mitä asioita vähintään kuuluu rotukissojen kasvatukseen. Näiden kulujen lisäksi on toki esim. tuontikissojen kulut (yhden tuontikissan tuominen Suomeen maksaa reilusti yli 1000€). Pentutehtailijat jättävät usein monet asiat ”kasvatuksestaan” pois, varsinkin ne terveyteen tähtäävät testit siksi, että ne maksavat eniten. Sellaisen kasvatuksen suosiminen vain jatkaa tehtailua ja tuottaa lisää mahdollisesti sairaita pentuja, joista kulut lankeavat aina ostajalle, eivät koskaan myyjälle!

  1. Astutusmaksut uroksen omistajalle (n. 90-120 €/per pentu + hyppymaksu).
  2. Emon testit (FIV, FeLV, sieni, veriryhmämääritykset) ~160-200€.
  3. Mahdolliset lisätestit (esim. HCM, PKD, patella luksaatio) ~250-400€.
  4. Jalostuskissan vakuutus ~150€ /vuosi.
  5. Emon ja pentujen ruokinta- ja hiekkakulut.
  6. Mahdolliset ongelmat, esim. pelkästään keisarinleikkaus on n. 450-550 €.
  7. Pentujen rokotukset (pennut väh. 2 kertaa ennen luovutusta) ja madotukset.
  8. Pentujen rekisteröinti.
  9. Vanhempien ja pentujen mikrosirutus.
  10. Mahdolliset astutusreissut.